TASTA ELS NOSTRES EMBOTITS

LA FAMÍLIA

UNA TRADICIÓ CENTENÀRIA

Del rebesavi Sebastià fins a l’Eduard -avui al capdavant del negoci-, cinc generacions han salvaguardat els principis i les tècniques tradicionals d’elaboració d’Embotits Obach per mantenir intactes la qualitat i el sabor genuí dels embotits que van idear els nostres avantpassats.

La història d’Embotits Obach és l’herència d’una terra, d’una tradició i d’una cultura familiars, que es manifesten en l’elaboració artesana d’embotits al llarg de més de 100 anys. Les arrels d’aquesta cultura es remunten a 1850 quan Josep M. Obach, beat de Sant Llorenç de Morunys, comença a fer-se un nom arreu per l’elaboració d’una saborosa llonganissa.

Aquesta activitat, marcadament artesana i familiar, es traslladà a principis del segle XX a la Pobla de Segur –a l’antic Hort de Cardós- de la mà del rebesavi Sebastià Obach i Ferrer i del seu fill Damià Obach i Pujol. Ben aviat, el 1915, l’empenta i la visió del besavi van portar el negoci fins a Organyà, un lloc on les característiques climàtiques i ambientals semblaven ideals per a la curació d’embotits secs. El besavi Damià no anava pas mal encaminat. Els hiverns freds i secs d’Organyà són part indiscutible de l’excel·lència d’Embotits Obach. I és aquí, al peu de la Vall de Cabó, on a principis de segle es comença a produir la ja mítica llonganissa d’Organyà, també coneguda com la Culana.

Als anys trenta, el padrí Josep Obach i la padrina Pepita Oller comencen a prendre el relleu del besavi, no sense dificultats. La fàbrica és ocupada temporalment per l’exèrcit durant la Guerra Civil i la família ha de sobreviure als complicats anys de postguerra. Però, malgrat això, la tenacitat infatigable d’una dona avançada a la seva època, com la Pepita, i la dedicació minuciosa d’en Josep, fan que el negoci surti endavant.

Durant aquest període es consolida la fàbrica i el negoci, i és als anys setanta que la firma comença a guanyar veritable reconeixement. El padrí cedeix el testimoni al seu fill, Sebastià Obach i Oller, persona d’enginy i generositat desbordants, que no tan sols representa la quarta generació familiar sinó que encarna la síntesi de totes les virtuts dels avantpassats i la força idònia per afrontar la modernitat.

En Sebastià tenia molt clar quin era el tret diferencial d’Embotits Obach: la excepcionalitat dels seus productes –únics- i el seu llegat centenari –autèntic-. Entre d’altres fites, Sebastià llançà productes tan rellevants com la Llonganissa de Muntanya, que és la síntesi d’aquests trets diferencials– a més d’obrir juntament amb la seva dona la Jesusa, l’emblemàtica botiga a la carretera d’Andorra, al mateix poble d’Organyà, on la Jesusa n’ha estat durant molts anys l’autèntica ànima.

El mateix esperit inquiet d’en Sebastià roman avui dia en l’Eduard, vinculat des de ben jove al negoci, qui figura al capdavant d’Embotits Obach juntament amb els seus germans. Més de cent anys i cinc generacions després, Embotits Obach continua fent embotits amb el sabor distintiu que només pot aportar l’experiència acumulada de la història

ELABORACIÓ

ELABORACIÓ TRADICIONAL

Sembla una obvietat, però els creadors dels embotits van ser els pagesos, que van adquirir saviesa en molts àmbits gràcies a la recerca i l’experimentació. Les seves tècniques són totalment naturals i d’ells hem après tot el que en sabem ara.

Era al bell mig de l’hivern, quan a les cases de pagès s’aplegava tota la família i es feia la matança del porc. Elaboraven botifarres crues, botifarres blanques, botifarres negres, bulls, fuets i llonganisses tot amb el seu punt just de sal i pebre que apart de donar-li un sabor especial servien de conservant.

Pels fuets i llonganisses, s’escollien les parts més nobles del porc i s’aprofitaven els freds i llargs hiverns per fer una curació lenta, sense presses que li donen aquell gust tant especial.

A Embotits Obach, des de sempre hem cregut que la millor manera d’honorar els nostres avantpassats és respectar, mantenir i intentar millorar tot aquest saber fer que s’ha transmès de generació en generació, i que apliquem de forma rigorosa en cadascun dels processos i les persones que els realitzem.

Des de la selecció dels porcs a la manera de preparar l'embotit, i finalment a l’assecat lent, sense presses i en un clima perfecte com el d’Organyà... Tot es fa pensant sempre en mantenir l'essència de cada producte.

A Obach, cada llonganissa és la més important perquè porta amb ella el pes d'una història centenària. Això és el que ens diferencia i el que volem preservar. Per això sempre cuidem aquest llegat, aplicant tot el que ens representa en cada producte. Només així podrem continuar dient que, probablement, fem una de les millors llonganisses del món.

ORGANYÀ

HISTÒRIA, ESPORT I EMBOTITS

Cada any, centenars de joves vénen a la zona coneguda com "muntanya màgica" per fer el seu baptisme, desenganxar els peus de terra i donar un volt pels núvols, amb la certesa que a baix els espera un àpat irrepetible amb la millor llonganissa del món.

Organyà és una petita vila de la comarca de l’Alt Urgell que, a més de trobar-se en el camí que porta a Andorra, és coneguda per tres grans trets: les Homilies, el parapent i, és clar, l’elaboració d’embotits. Història, esports d’aventura i artesania es troben singularment en aquest punt del Pirineu, encapçalat per la venerada muntanya de Santa Fe. Aquesta muntanya, amb la seva forma característica i la seva capella al cim, és un dels símbols que identifiquen el paisatge d’Organyà. I, probablement, la devoció a Santa Fe és la tradició més característica de la seva població i la que s’ha mantingut més constant al llarg dels segles.

Si bé, la fita que realment posa Organyà al mapa s’esdevé a l’any 1904, quan es troba a la vila un dels documents en prosa més antics escrits en català. El text, conegut com les Homilies d’Organyà, correspon als sermons dels Evangelis, i data del segle XII. Actualment, l’original es troba a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona. Avui, al bell mig de la plaça que duu el mateix nom, es pot veure un espai expositiu amb informació i còpies del manuscrits.

Un altre tret característic d’Organyà -decisiu en l’emplaçament d’Embotits Obach en aquest paratge- és la seva tradició ramadera. La ramaderia té un pes econòmic molt destacat i la majoria de les terres de cultiu del voltant es dediquen a les pastures per alimentar el bestiar. Encara avui, l’últim diumenge de novembre, se celebra la fira de Sant Andreu; una de les fires ramaderes més importants i de més antiguitat dels Pirineus, on a més de cavalls, vedells, ovelles, cabres i aviram, es pot gaudir d’una demostració d’oficis antics. Una enriquidora manera de conèixer les tradicions de la zona.

Organyà també és un punt de parada obligatòria per als amants de la bona taula i per als inquiets boletaries que aquí podran trobar-ne pels boscos de l’entorn, comprar-ne a peu de carretera o menjar-los als millors restaurants. El parapent, aquí és l’esport d’aventura per excel·lència... Cada any, centenars de joves vénen a la zona coneguda com "muntanya màgica" per fer el seu baptisme, desenganxar els peus de terra i donar un volt pels núvols, amb la certesa que a baix els espera un àpat irrepetible amb la millor llonganissa del món.

CONTACTE

Obrador

Avda. Santa Fe s/n
25794 Organyà (Lleida)
973 38 3059
obach@obach.es

Botiga

Carretera d’Andorra 9
25794 Organyà (Lleida)
973 383 424
info@botigaobach.com

Com arribar

Enllaç a Google Maps

Enllaç a Botiga Online

Vols fer-nos una consulta?

Nom

Cognom

Email

Telèfon

País

Acepto la Política de Privacitat

La teva consulta

COM ARRIBAR