Organyà

Cada any, centenars de joves vénen a la zona coneguda com “muntanya màgica” per fer el seu baptisme, desenganxar els peus de terra i donar un volt pels núvols, amb la certesa que a baix els espera un àpat irrepetible amb la millor llonganissa del món.

Organyà és una petita vila de la comarca de l’Alt Urgell que, a més de trobar-se en el camí que porta a Andorra, és coneguda per tres grans trets: les Homilies, el parapent i, és clar, l’elaboració d’embotits.

Història, esports d’aventura i artesania es troben singularment en aquest punt del Pirineu, encapçalat per la venerada muntanya de Santa Fe. Aquesta muntanya, amb la seva forma característica i la seva capella al cim, és un dels símbols que identifiquen el paisatge d’Organyà. I, probablement, la devoció a Santa Fe és la tradició més característica de la seva població i la que s’ha mantingut més constant al llarg dels segles.

Si bé, la fita que realment posa Organyà al mapa s’esdevé a l’any 1904, quan es troba a la vila un dels documents en prosa més antics escrits en català. El text, conegut com les Homilies d’Organyà, correspon als sermons dels Evangelis, i data del segle XII. Actualment, l’original es troba a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona. Avui, al bell mig de la plaça que duu el mateix nom, es pot veure un espai expositiu amb informació i còpies del manuscrits.

Un altre tret característic d’Organyà -decisiu en l’emplaçament d’Embotits Obach en aquest paratge- és la seva tradició ramadera. La ramaderia té un pes econòmic molt destacat i la majoria de les terres de cultiu del voltant es dediquen a les pastures per alimentar el bestiar. Encara avui, l’últim diumenge de novembre, se celebra la fira de Sant Andreu; una de les fires ramaderes més importants i de més antiguitat dels Pirineus, on a més de cavalls, vedells, ovelles, cabres i aviram, es pot gaudir d’una demostració d’oficis antics. Una enriquidora manera de conèixer les tradicions de la zona.

Organyà també és un punt de parada obligatòria per als amants de la bona taula i per als inquiets boletaries que aquí podran trobar-ne pels boscos de l’entorn, comprar-ne a peu de carretera o menjar-los als millors restaurants. El parapent, aquí és l’esport d’aventura per excel·lència… Cada any, centenars de joves vénen a la zona coneguda com “muntanya màgica” per fer el seu baptisme, desenganxar els peus de terra i donar un volt pels núvols, amb la certesa que a baix els espera un àpat irrepetible amb la millor llonganissa del món.